**Rate:****compares 2 quantities measured in different units.**

*Ratio:***compares 2 quantities measured in the same units.**

*Difference:***Ratio, measures of 2 different quantities in the same unit.**

**Rate, measurements of different units per unit.**

**8. Fraser is shopping for milk. It is available in three sizes.**

*a) What is the unit price for each carton of milk?*small = $0.24/100mL

medium = $0.22/100mL

large = $0.20/100mL

**b) What is the unit price per 100 mL for the l-L carton?**$0.20/100mL

*c) Which carton of milk is the best buy? Explain why.*The large carton is the best buy because the cost per 100mL is the least.

*10. Trevor rode his mountain bike 84 km in 3 h. Jillian rode 70 km in 2.5 h. Who is the faster cyclist? How do you know?*Trevor and Jillian are the same speed. Because they both rode 28km/h.

**Coin Question :**

*If the quarters were stacked, how tall would they be ?*25 cents = 2mm

2mm x 40 = 80mm

80mm/ 40 quarters

2mm/quarter.

Part 2 :

**1) What would the recipe look like if it had to serve 10 people? Show your calculations.**10/4 = 2.5

ground beef - 0.5 x 2.5 = 1.25 lb

medium onion, diced - 1 x 2.5 = 2.5stalk celery finely diced - 1 x 2.5 = 2.5

clove garlic, minced - 1 x 2.5 = 2.5

canned tomatoes, chopped - 14 x 2.5 = 35 oz

can tomato paste - 0.5 x 2.5 = 1.25

parsley - 1 x 2.5 = 2.5 tsp

basil - 1.5 x 2.5 = 3.75 tsp

oregano - 1 x 2.5 = 2.5 tsp

sugar - 1 x 2.5 = 2.5 tsp

Worcestershire Sauce - 0.5 x 2.5 = 1.25 tsp

seasoning salt - 0.5 x 2.5 = 1.25 tsp

bay leaf - 1 x 2.5 = 2.5

**2) What would the recipe look like if you had to only serve 1 person? Show your calculations.**10/1 = 10

ground beef - 1.25 ÷ 10 = 0.125 lb

medium onion, diced - 2.5 ÷ 10 = 0.25

stalk celery finely diced - 2.5 ÷ 10 = 0.25

clove garlic, minced - 2.5 ÷ 10 = 0.25

canned tomatoes, chopped - 35 ÷ 10 = 3.5 oz

can tomato paste - 1.25 ÷ 10 = 0.125

parsley - 2.5 ÷ 10 = 0.25 tsp

basil - 3.75 ÷ 10 = 0.375 tsp

oregano - 2.5 ÷ 10 = 0.25 tsp

sugar - 2.5 ÷ 10 = 0.25 tsp

Worcestershire Sauce - 1.25 ÷ 10 = 0.125 tsp

seasoning salt - 1.25 ÷ 10 = 0.125 tsp

bay leaf - 2.5 ÷ 10 = 0.25

## 1 comment:

I don't know why, but my part 2 looks the same as yours....

Post a Comment